3D yazıcıyı uzun saatler çalıştırmak

Herkese selam, üstünde çalıştığım projem yaklaşık 20 gün civarı bir baskı süresiyle oluşuyor. Printer ın o kadar süre çalışması sizce bir sıkıntıya yol açar mı?

20 gün ciddi bir süre. Eğer kendinize güvenmiyorsanız o kadar uzun sürelik bir baskı biraz riskli olabilir. İleri seviye bir kullanıcı değilseniz bu kadar uzun süreli bir baskıyı almanızın pek iyi olacağını sanmam.
Eğer yapabiliyorsanız modeli parçalara bölün ve tek seferde yazdırmak yerine birkaç seferde yazdırıp tüm baskılar bittiğinde parçaları birleştirin. Bu şekilde çok daha garanti olacaktır.
Yine de tek seferde baskı alacaksanız bunlara özellikle dikkat etmeniz gerekmekte;

  • Teflon borunun uç kısmının tamamen düz olduğunu ve şeklinde bir bozukluk olmadığını kontrol edin ve nozzle’a değdiğinden, en son noktada olduğundan emin olun. Ayrıca mümkünse yeni bir nozzle kullanın.
  • Baskı 20 günlük olduğuna göre muhtemelen oldukça büyük. Yazıcının kablolarının düzgün ve toplu olduğundan emin olun. Baskı sırasında kablolardan kaynaklı bir sorun çıkarsa muhtemelen düzeltmesi imkansız olacaktır.
  • Fanların temiz olduğundan, anakart ve güç kaynağının yeteri kadar hava akışına maruz kaldığından emin olun.
  • Filamentinizin yeterli olacağından emin olun.
  • Kayışlarınızın gerginlik seviyesinin iyi olduğundan emin olun.
  • Elektrik kesintilerine dikkat edin. Bölgenizde sık sık elektrik kesintisi oluyorsa bir UPS kullanmanız şart. Sık sık kesinti olmuyorsa da internetten planlı kesintileri kontrol edin. Çoğu yazıcıda elektrik kesintisi sonrası baskıyı kurtarma özelliği aktif ancak bu özellik her zaman verimli çalışmıyor. Özellikle 20 günlük bir baskı için biraz riskli.
  • Son olarak, step motorlarınızın ısıları da önemli. Çoğu step motor 100 dereceye kadar ısılara dayanabiliyor, yani muhtemelen bir sorun çıkmayacaktır baskı süresince. Ancak bazı yazıcılarda doğru yapılmamış akım ayarları nedeniyle step motorlar gereğinden fazla ısınabilmekte. Bu tarz bir durum sizde var ise bu ayarları düzenlemeniz gerekmekte. Aksi taktirde aşırı ısı motorların adım kaçırmasına, bu kaçırma katman kaymasına, bu durumda baskınızın çöp olmasına neden olabilir.

Şahsi olarak hiç bu kadar uzun bir baskı denemedim. Yazdığım bilgiler genel olarak uzun baskılar için genelleşmiş temel kontroller.
Açıkçası projenizin ne olduğunu çok merak ettim. Olur da baskı alırsanız, projeniz özel bir proje değilse yani paylaşmanızda sakınca yok ise, sonucu burada görmeyi çok isterim

1 Beğeni

İyi günler. Aslında bu projemin çoğaltılmış kısmı yani bir parçayı çoğaltıp tablaya sığdırdım. Projemi sizinle paylaşabilirim tabi ki. Uzun zamandır kürek sporuyla uğraşıyorum, kullandığımız çoğu malzeme yurt dışından geldiği için pahalı geliyor bu nedenle kendim yapabilirim çabasına girdim.
Ekte ki fotoğraflar gördüğünüz gibi;
Kullanım alanı:


Bu da benim çizdiğim parça ile orjinali:

STL ve curadaki halini sonra atacağım şuan yanımda bilgisayar yok.

1 Beğeni

Merhabalar. Açıkçası bu parçanın 20 gün baskı alacağınızı hiç zannetmiyorum. Çünkü az önce Curadan tablamın baskı alanımın her tarafını kaplayan bir küp dilimledim o bile 3 gün sürüyordu. Yanlış anlamadıysam bu parçaları aynı anda bir kaç tane basacaksınız. Bence bunu yapmayın Ahmet beyin dediği gibi makinenizi riske atmaya deymez.

2 Beğeni

Projenizin fikri ve çiziminiz mükemmel olmuş, çok başarılı bir çözüm olmuş. Baskı sırasında çok sıkıntı çıkaracak bir parçaya benzemiyor.
Ancak @ElectroHands 'in de dediği gibi muhtemelen bu parçaları çoklu şekilde basacaksınız. Şahsi olarak ben de tavsiye etmem bunu yapmanızı. Yazıcı aralıksız 20 gün baskı yapsa bir sıkıntı olmaz ancak bu şekilde uzun bir parçayı çoklu şekilde basacaksanız sıkıntı yaşanabilir. Örneğin parçalardan biri baskı sırasında tabladan çıkarsa bütün parçalar muhtemelen çöp olur. Bu tarz bir çok sorundan bahsetmek mümkün.

Bana kalırsa parçaları tek tek, sürekli olarak yazdırın. Çoklu yazdırmadan çok daha güvenilir olacaktır. Ayrıca eğer isterseniz bu süreci tamamen otomatize de edebilirsiniz. Youtube’da birçok otomatik baskı kaldırma videosu mevcut. Bu videolardaki gibi bir sistem yaparsanız her bir parça sonrasında yazıcının baskı kafası modeli iterek tabladan çıkartır. Daha sonra tekrar yenisini yazmaya başlar. Böylelikle 20 gün 7/24 baskı alabilirsiniz. Çok daha güvenilir de olacaktır hem de.
Ayrıca resimlerden gördüğüm kadarıyla bltouch’da kullanıyorsunuz. Kalibrasyon konusunda da sıkıntı yaşamazsınız

1 Beğeni

Teşekkür ederim:) Önceki sorularımda da dediğim gibi 3D yazıcıları yeni yeni tecrübe ediyorum, bu sorum da bilmediğim birşeydi, ayrı ayrı hepinize teşekkür ederim @ahmet, @ElectroHands ve diğer yardımcı olan arkadaşlar. Yardımız ve fikriniz için sağ olun, sağlıkla kalın:)

2 Beğeni