9 adet dc motor sürmek için ne gerekli

Merhaba, bir projede 9 adet dc motor kullanacağım (N20, 6V, zorlanma akımı 1,5a ve 6w). Bunun için tek bir arduino uno kullanılabilir mi?, Motor sürücü kullanılacaksa hangisi ve kaç adet olmalı? (Yer kaplamaması öneli) Ve güç kaynağı kaç volt kaç amper olmalı? Yanıtlarınız için şimdiden teşekkürler

Merhaba
Motorun 1.5A çekebileceği için L298N Motor Sürücü kullanabilirsiniz. Bu sürücü kartı 2 motor sürebiliyor. Ancak her motor için 2 pwm pini gerekiyor sağ ve sola dönebilmesi için. Bu pinlerden birisine GND bağlayarak ve diğer pinine de bir pwm pini takarak motorun tek yönde dönmesi sağlanacak bu sayede tek pwm pinle tek motor sürebileceğiz. Ancak arduino uno da 6 pwm pini var. Bu pwm pin sayısını artırmak için i2c üzerinden çalışan PCA9685 16 Kanal I2C PWM/Servo Sürücü Kartı (Klon) kartını kullanabilirsiniz. Kolay gelsin. :slightly_smiling_face:

1 Beğeni

ElectroHands Yanıtınız için teşekkürler. Bu konularda biraz acemi olduğum için, anlayamadığım bir nokta oldu. PCA9685 kart servo motorlar için diyor. DC motorla da çalışır mı acaba? Aslında yer sıkıntısından çok, en kolay bağlantıyı nasıl yapabilirim konusu daha önemli sanırım. Sizce beni en az uğraştıracak, pratik sürücü hangisi olur? Bir de güç kaynağı, (1,5a x 9 = 13,5a) 6 volt 15a falan mı olmalı?

PCA9685 hem servo kartı hem PWM çoklayıcı kartı. Servolar zaten PWM ile çalışıyor aynı şey yani. Motor sürücü olarak dediğim sürücü hem ucuz hem sizin motorun çekeceği akımı karşılayabilecek en küçük kartlardan biri. Çok daha küçük motor sürücü kartları var ancak onlarda 1.5A akım değerini karşılamıyor. Evet güç kaynağı yaklaşık 15A gerekiyor. Tabi burda voltaj regülatörü devreleri kullanarak gerilimi artırıp akımı düşürmek mümkün ancak bu da ekstra modül ekstra alan gerekli oluyor onun için evet 6V 15A güç kaynağı size yeterli.

1 Beğeni

Sevgili ElectroHands ve diğer arkadaşlar, tekrar merhaba. Şunu mu almalıyım, bu mu gerekiyor derken kafam tekrar karıştı. Ben de düşündüğüm şeyi baştan yazmaya karar verdim. Kafamda kurguladığım çalışma kısaca şöyle:

3’erli yan yana 9 asansör kabini düşünün. 9 kabinin de duvarları pleksi. Yani 9 asansörün de her kabini her yönden görülebiliyor. İçinde de küçük heykelcikler var. Bu kabinlerin her biri, heykellerle birlikte yaklaşık 800 gr civarında olacak. Her kabin kimi yavaş, kimi çok yavaş (ama hiçbiri hızlı değil) aşağı yukarı hareket edecekler. Bir kabin en yukarıya çıktığında, tekrar aşağıya inmeye başlayacak ve böylece her kabin birbirinden farklı hareket ve hızlarda gidip gelecekler. Bu sistemi makaralarla yukarıya ya da aşağıya yerleştireceğim 9 motorla ve arduino ile (ya da 2 arduino ile?) kuracağım. Ayrıca her kabinde farklı renk ve şiddette led aydınlatmalar da olacak.

Size sorum, böyle bir projede hangi tür motor daha sağlıklı ve pratik çalışır, hangi modüller ve kaç adet (sürücüler, motor kartları, vb) gerekir ve hangi güçte bir güç kaynağına ihtiyaç duyarım? (Daha önce konuştuğumuz 6v 15a şeklinde bir adaptör bulamadım ne yazık ki). Çalışma 220v şehir elektiriğiyle çalışacak.

Yanıtınız için şimdiden teşekkürler.

Boyutları ne kadar olucak asansörlerin ve bütçeniz ne kadar?

1 Beğeni

Merhaba, Her kabin 12 x 10 x 12 cm olacak diye düşünüyorum. Tek bir kabinin 800 gr civarı olmasını hedefliyorum. Bu çalışma için motorlar, sürücü(ler), ve güç kaynağım yok, bunlara 350-400 TL civarı ayırabilirim. Diğer malzemeler elimde var. Çalışmanın yüksekliği yaklaşık 50 cm olacak. Kabinlerin sürtünmesini önlemek için kafamda birkaç düşünce var. Ama kabinlerdeki ledlere elektiriği nasıl taşıyacağım hâlâ muallakta. En kötü çözüm, taşıyıcı iplerle birlikte onları da kabine taşımak. Ama o zaman da sürekli hareketle bu kablolar ne kadar dayanır, onu bilmiyorum. Buna benzer daha basit bir çalışmayı daha önce yaptım. https://www.instagram.com/p/CNPYzMYgsnV/?utm_source=ig_web_button_share_sheet
Ama onda sadece led ve bir adet pervane vardı. Artık motorları da heykellerime dahil etmeyi istiyorum.

Çalışma çok yavaş ilerliyor. Şu anda kabinlerin düzgün bir şekilde aşağı-yukarı hareketinde sürtünmeyi azaltmak için çok küçük tekerlekler bulmaya çalışıyorum.