Nema 23 Step Kontrolü

Merhaba ben geçenlerde tbb6600 step motor sürücü kullanarak nema 23 step motor kontrolü gerçekleştirdim ama sadece elektrik verince çalışıyor ben bunu bitane tuş ekleyip açma kapama iki tane daha ekleyip yön kontrolü istiyorum mumkunmudur acaba şimdiden teşekkürler…

Öncelikle şu blogu paylaşayım.

Anahtar vs. işlemleri için mikrodenetleyici veya mikroişlemci kullanmanızı önereceğim, daha kolay ve erişilebilir bir sistem kurmuş olacaksınız.

1 Beğeni

Merhaba,
Resul Abi burada güzel bir blog paylaşmış onu kesinlikle incelemenizi öneririm. Onun haricinde bir kaç şey eklemek istiyorum. Yanlış değilsem hiç bir mikro denetleyici kullanmadan step motoru kullanmak istiyorsunuz. Aslında bu mümkün gibi. A+, A-, B+, B- pinlerini step motora bağlıyorsunuz burada bir sorun yok. CW pini step motorun yönünü belirten bir pindir. Bu pine GND bağladığınızda saat yönünde, Lojik 1 değeri yani yanlış değilse 5V verdiğinizde ise saat yönünün tersine doğru dönecektir. Buraya buton bağlayarak yönünü belirleyebilirsiniz. EN pini motorun dönmesini sağalayacak olan pindir. Bu pine voltaj verdiğiniz zaman motor ayarladığınız yöne doğru dönecektir. Burada siz iki button kullanacaksınız ve iki buttonda iki yollu olacak. Biri basıldığında EN pinine voltaj verip CW pinine voltaj vermeyecek. Diğer butona basıldığında ise EN pinine motorun çalışması için yine voltaj verilecek ve motor diğer tarafa dönmesi için de CW pinine bu sefer voltaj verilecek. Bu şekilde bağlantınızı yapabilirsiniz. SW1, SW2, SW3 ve S1 pinleri motorun çalışacak akımını belirliyor bunlar blog yazısında paylaşılmış bunu tekrardan açıklamayacağım. Geldik kuru fasulyenin faydalarına. Burada diğer pinlere sadece buton bağlayarak sorunu motora sürebiliyorduk ancak bir sorun var. CLK pini kaç saniyede bir bir adım atılmasına belirliyor. Yanlış değilsem 2milisaniyede bir bu pini aç kapa yapmak gerekiyor bunu NE555 zamanlama entegresiyle yapabilirsiniz. Bunla ilgili internette binlerce devre şeması var. Ancak Resul Abi bunu direk GND pinine bağlamış bu konuda kafam karıştı. Normalde o pine aç kapa yapılması gerekiyor diye biliyorum tabi yanlış biliyor da olabilirim. @resultuzen yanlışım varsa düzeltir misiniz? :smiley:

Öncelikle çok teşekkürler @ElectroHands,

Yazdıklarında çok haklısın, Arduino kodlarında clockPin değişkeni yerine stepPin değişkenini kullandım, buna bakarak yorum yapabiliriz. Belirli bir saniye aralıklarla 5V gönderip çekerek pulse denilen olayı yapıyoruz, aslında biz zaten buna PWM diyoruz. Clock diyince insanlar çok anlamıyor, o yüzden step dedim, ama işin pîrleri bunu biliyor. :alien:

O pine PWM devresi ile bir müdahalede bulunursak sorun çözülüyor. O yüzden daha kolay ve erişilebilir bir sistem ifadesinde bahsettiğim gibi, Arduino veya Attiny kartı kullanmak çok mantıklı olacak. PWM devresini bir plakete kursak bile Attiny devresi ile aynı boyutlara gelecek, bence Attiny veya Arduino, kısacası mikrodenetleyici kullanmak mantıklı. Ticari boyut düşünüyorsak farklı tabii.

GND olayı için şöyle söyleyebilirim;

Sistemdeki tüm GND’ler ortak, o yüzden hepsini ayrı ayrı bağlamaya gerek yok diye düşündüm. Bir tane GND hattından tüm hatta GND yayıldığı ve bağlantı şemalarını da bu çirkinlikle baş başa bırakmaya gerek olmadığını düşündüğüm için böyle bir şey yaptım.

1 Beğeni

Anladım. Ben CLK pininin - ve + pinler olarak ayrı olduğuna dikkat etmemişim. Mantıkken CLK- pinini GND pinine ortak olarak bağlayacaksınız. Evet genel olarak NE555 veya başka zamanlama entegrelerini kullansa yine dediğiniz gibi aynı kart boyutuna denk gelecek. Attiny kullanmak kafama çok daha yattı. Hem çok küçük bir kart hem de basit bir şekilde Arduino IDE’si üzerinden programlanabiliyor.

1 Beğeni