PicoBricks Motion Sensör Bağlantısı

Merhaba, birkaç gün önce PicoBricks satın aldım. Pico’yu ilk defa kullanıyorum ve akıllı kartlarla ilgili deneyimim çok fazla değil. Öğreniyorum. Python bildiğim için programlama kısmı daha rahat geçiyor. Ama elektronik devreleri öğrenmeye devam ediyorum.

PicoBricks’te gördüğüm kadarıyla her bir pine çevresindeki sensörler bağlanmış durumda. Ayrıca kablolamaya gerek yok. Peki ben Pico Pi’yi hiç Bricks üzerinden çıkarmadan kullanmak istesem dışarıdan eklemek istediğim Motion sensör bağlantısını nasıl yapmalıyım? Ya da hiç öyle yapmayıp direkt Pico’yu farklı bir breadboard üzerine takarak mı çalışmalıyım?

Şimdiden teşekkürler.

Merhaba Kaan, bununla ilgili GitHub sayfamızda aktivitelerimiz mevcut, linkini bırakıyorum. Pico kartını PicoBricks üzerine taktığın zaman, piconun yanındaki Picoya bağlı pinleri kullanabilirsin. Bununla ilgili Smart House projemizde kullandığımız Motion Sensörün bağlantı şemasını örnek alıp kullanabilirsin.

Merhaba teşekkürler. Biraz daha kavrayabilmek için soruyorum.

Pico boardda yandaki pinler derken beyaz kablo soket girişlerinini olduğu yerlerden mi bahsediyorsunuz? Çok detaylı bakınca dibinde siyah pinler de görüyorum boydan boya. O siyah pinleri mi kastediyorsunuz?

Bir de yanlarda takılı olan sensörlerle o siyah pine bağlayacağım başka bir sensörün çakışma şansı oluyor mu? Yani siyaha bağlayınca diğer sensörler iptal oluyor mu picobricks üzerindeki?

Maddeler halinde tüm durumları açıklıyım;

  • İlk olarak beyaz soketlerden bahsedeyim. PicoBricks kartı ayrılabilen bir karttır. Yani kablo bağlamadan tüm üzerinde bulunan modülleri kullanabildiğin gibi modülleri ayırdıktan sonra üzerindeki beyaz soketleri kullanarak bağlantısını yapabilirsin. Bu videodan daha iyi anlayabilirsin. ( Picobricks The Split - YouTube. )

  • PicoBricks üzerinde kullanılan pinler, modüllerin çevresinde nereye bağlı olduğu yazılıdır. Eğer PicoBricks’i bölmeden modüllere bağlı pinleri, siyah headerlaraa dışarıdan sensör bağlayıp kullanırsan çakışma olacaktır.

  • Ayırdıktan sonra istediğin gibi 2x20 dişi header olan bağlantı headerlarını istediğin gibi dışarıdan başka sensörler veya modüller bağlayarak da kullanabilirsin(bu siyah pinler Pico kartının tüm pinlerini kullanıma sunar). Modülleri kullanıp aynı zamanda boşta olan pinleri kullanırsan kartı ayırmana gerek kalmayacaktır. Aşağıdaki adresteki readme.md deki devre şemasından görebilirsin. PicoBricks/Documents at main · Robotistan/PicoBricks · GitHub

İyi çalışmalar

Açıklayıcı cevabınız için çok teşekkürler. Son bir kez toparlıyorum :slight_smile:

Beyaz soketler modüller picobricks e takılı değilken kullanılabiliyor. Ama sadece picobricks ile gelen bu soketler için yapılmış anladığım kadarıyla. Başka mesela elimdeki motion sensörde böyle bir soket olmadığı için onu pinlere bağlamak zorundayım diye anlıyorum.

İkincisi hangi modülü hangi sokete bağlayacağımızı nereden biliriz ayırdığımızda?

Pico Picobricks’e bağlıyken siyah pinlerle eşleşmiş olan sensörlerle çakışma olacağını söylediniz onu anladım. O zaman takılıyken boş olan pinlerin hangisi olduğunu bulmam gerekiyor. Attığınız linkte anlamadığım bir şey var. Aşağıdaki resim yani " Pin Guide For PicoBricks at MicroBlocks" altındaki resim şu anda herşey picobricks üzerindeyken kullanılan pinleri gösteriyor. Yani hangileri dolu hangileri boş o fotodan çıkarabiliyorum anladığım kadarıyla.

Ama bir üstte bulunan fotoğrafı tam anlamadım. " Pin Guide For PicoBricks" Örneğin 9 RGB Led, 10 RED led yazıyor ama normalde bu pinlere bağlı değil picobrickste bu ledler. O yüzden onu tam anlamadım.

Çok teşekkürler bayağı aydınlatıcı yazdınız. Aslında çoğu şeyi anladım sadece bu birkaç konu aklımda soru işareti olarak kaldı.

Örnek vererek açıklıyım;

  • Dışarıdan bir LED veya buzzer gibi çıkış birimi olan devre elemanını siyah headerdan GP7’ye PicoBricks’e bağladığımızı varsayalım. Biz bu pini kontrol ettiğimiz zaman GP7’ye normalde kırmızı led bağlı. Doğal olarak onu da çalışacaktır. PicoBricks’in anakartını modüllerden ayırdığımız zaman istediğin pine dışarıdan istediğin şekilde kontrol etme imkanını sunan şey de siyah headerlar olacak. İstersen hazırda olan beyaz soketleri kablo kullanarak modülleri takıp kullanabilirsin. İstersen farklı GPIO pinlerini kullanarak hem modülleri hem de dışarıdan bir modül bağlayabilirsin. Beyaz soketlerin hangi modüllere bağlı olduğu da üzerinde yazıyor.

İyi çalışmalar dilerim

Çok teşekkürler. Haftasonu bayağı çalışmalarım oldu. Keyifli bir şekilde ilerliyorum. En son evdeki lambayı açıp kapama, hareket sensörü ile telefona bildirim almaya kadar bayağı aşama kaydettik bizim oğlan ile :slight_smile: Sırada ne var bakacağız. Teşekkürler tekrar.