Arduino ile akvaryum güneş simülasyonu

Herkese merhaba, wifi tabanlı bir Arduino uno (ESP8266) ile beraber akvaryumumdaki ledleri sabah tek modül çok az yanacak öğlen bütün modüller tam yanacak akşam yine tek modüle düşecek ay ışığı modunda yanacak şekilde gün simülasyonu yapmak istiyorum. Geçişler sert değil yumuşak olmalı. PWM kontrollü olacak. Devre kısmına bir şeyler düşündüm ve aşağıda paylaşıyorum. Ana güç sağlayıcı 12 volt 10 amperlik bir trafo. LED1 çıkışı 1 metre 5630 bar led. LED2 çıkışı 1 metre 5630 bar led. LED3 çıkışı 2 tane 1 metre 5630 bar led. Amacım sabah 7 gibi led1’in çok az yanmaya başlaması 12 de tam güce kavuşacak şekilde lineer bir rampayla parlaklığının artmaya devam etmesi, sabah 9 gibi led2’nin aynı şekilde 12 de tam güce kavuşacak şekilde açılması, 10 gibi ise led3’ün açılması ve 12 de tam güce ulaşması. Saat 15 gibi de tüm ledlerin yavaştan kapanmaya başlaması gerek. led3’ün yavaştan kapanmaya başlayıp 17 de tamamen kapanması, led2’nin 21 de tamamen kapanması, led1’in ise 23 de tamamen kapanmasını istiyorum.

Hocam devreniz gayet güzel. Fuse koymaniza gerek yok bence. Röle ile yapılan kisadevre koruma sistemleri var. Hem LED ile size bilgi verir, hem de tuş ile reset atarsınız. Bir de tabiki irfz lere soğutucu eklemeyi unutmayın.

Devre işinde pek deneyimli değilim amatörce oldu biraz ama sorun yoksa ne mutlu bana. Elimde olan sigortaları değerlendirmek istedim o sebeple aslında mosfetle ters bağlantı koruması yapacaktım girişte ama gerek duymadım. Devrede sıkıntı gözükmüyorsa geriye Arduino ve ESP için yazılım kısmı kalıyor.

Düzenleme: pwm kontrolü için ek bir sürücü öneriyorlar Arduino ile yeterince yumuşak LED kademeleri olmayacağını söylüyorlar gerekli mi ?

Evet hocam. Şöyle irfz serisi logic level değil. Yani %100 açma için 10V istiyor. Arduino Max 5V verebiliyor pwm den. Irlz serisi logic level. Yani 5V ile full ac kapa yapılabilir. Uğraşmak istemiyorsaniz Arduino motor sürücüleri var. Onlarla da olur.

1 Beğeni

TC4427 mosfet sürücüsünü 12 volt ile besleyip arduinodan gelen 5 voltu sinyal girişine bağlayıp daha yüksek voltajda sürsem mosfeti sorun basitçe çözülür sanırım. Yada hiç uğraşmasam da mosfet çok ısınmaz gibi akımlar düşük. Güvenemedim.

Hayır hocam ısınır yine. Trde orjinal çip yok zaten. Dediğim gibi uğraşmamak için motor sürücusu alabilirsininiz. Extra sürücüye gerek yok, ısı derdi yok vsvs