Ben Dün (12/06/2025)Robotistandan üç tane Arduino Uno Klon (ch340g)Aldım fakat bilgisayara taktığımda ams1117 mosfeti çok ısınıyor ve arduino güç alsa bile led birkaç milisaniyeliğine yansada sonra yanmıyor.Aynı zamanda içinde 7 volt olan 9 volt pil bağladığımda da çalışmıyor ve ısınıyor( Arduino ams1117). Acaba kısa devre yaptım mı onuda bilmiyorum.Sorunun neyden kaynaklandığını Robotistan ekibi ya da forumdakilerin çözmesini rica ediyorum.NOT:Arduinoyu ilk aldığımda sorunsuz çalışıyordu.NOT:Arduino uzerindeki diyot ve entegreler arızalanmış multimetre ile ölçtüm.
Ya ben multimetre ile ölçüm yaptım voltaj regülatörü,ICSP girişleri,5v,gnd,ch340g vb. komponentler 3 arduinomdada ya 100mv ya 300mv yada 1000mv(milivolt)alıyor ve veriyordu.Ve bozulmadan önce (Dün) Herhangi bir komponente 5v vermeye çalıştığımda anormal bir şekilde ledler sönüyordu.
2.Yanıtım:Ben pc’nin fazla voltaj vermediğinden eminim.Çünkü arduinolarım bozulduktan sonra arduinonun şasi bölümünü (usb yerinin üstü) Multimetrenin COM ve Multimetrenin vOmA yani + bölümünüde sigortanın her iki ucuna değdirdim ve sigortanın bir ucu 4.90 V diğer ucuda 820 mv idi.Bu arada multimetre ile ölçüm yaparken arduino bilgisayara bağlıydı.
Arduino chipleri çok hassas. Özellikle motor olsun LED olsun vs olsun bu söylerde bozulma riski artıyor ve uptokuplor veya role kullanmak gerekiyor. Durduk yere bozulamaz o chipler. 4 yıldır aynı Arduinoyu kullanıyorum aktif şekilde full kod atarak. Hiç bir sorun çıkarmadı
Ya peki bozulan arduinoyu nasıl tamir edebilirim?Bende smd yüzey montaj ekipmanları yok.Ve malzemeleri nasıl tedarik edebileceğimide bilmiyorum.Bu arada arduinolarımdan bir tanesi ben arduinoya arduinom bilgisayara bağlıyken 8x32 dot matrix bağladım bu yüzdende ledler söndü.
Bu arada bu yazım son yazım bende bu yazıyla birlikte bende konuyu kapatacağım.Benim arduinolarımdan sadece bir tanesinin arızası kendiliğinden geçti entegre değiştirmeme gerek kalmadı.Bu arada benim küfür etmemin sebebi konuyu kapatmak için değil 600 tl’nin çöpe gitmesi ve benim bu duruma şaşırmam ve sinirlenmem idi.Ayrıca küfürüde kaldıracağım.Yani sizinle bir problemimde yok.