Selamlar.
Bugün sıkça karşılaştığım, bir nebze olsun cevap vermek istediğim ve tecrübelerimi aktarmak istediğim bir konuyu sizlere açıklamak istiyorum.
Mesela bir proje yapacaksınız fakat hiç bilginiz yok, ne yapacağız? Bizler sizlere çeşitli yollar gösterirken, bazen kendimize anlatıyormuş gibi davrandığımız için bir şeyler üretmekte veya yapmakta zorlanabiliyorsunuz. Bu tarz projeleri daha önce yapmış, deneyimlemiş ve bilmiş insanların bilmemiş insanlara bir şey aktarma süreci zor ve sıkıcı olabiliyor fakat sonucunda müthiş bir tat ve emek oluyor.
Şimdi sizlere bu aşamaları daha kolay bir şekilde aşmanız için şöyle bir açıklama yapmak istiyorum. Örneğin, şu projeyi yapmak istiyoruz fakat bir tane LCD ekran eklemek ve LED’leri de çıkarmak istiyoruz. Daha önce hiç bu iş ile uğraşmadık ve bir bakıp çıkacağız. Peki, ne yapacağız?
- Proje içerisindeki tüm evrakları indirmeliyiz. İndirdiğimiz ve kurduğumuz kütüphanelerin, yazılımların güvenilir ve güncel sürümler ile uyumlu olduğunu teyit etmeliyiz. Robotistan ekibi olarak neredeyse herkes bu uyuma dikkat ediyor ve sizlere bu şekilde sunuyor.
-
Arduino sitesinden, güvenilir ve test edilmiş kütüphanelere bakabilir ve indirebilirsiniz. Instructables’daki projelere ve gerekli kaynaklara bakabilirsiniz, fakat göz atarken profil görüntülenme ve yorum sayısı ne kadar fazla ve olumlu ise, o kadar iyidir.
-
Kaynaklara baktık ve gerekli dokümanları indirdik. Kütüphane ekleme ve yazılım yükleme işlemlerini yapmamız gerekiyor. Gerekli kodların hepsini seçtik ve Arduino IDE’deki tertemiz bir sayfaya bu kodları yapıştırıp “Doğrula” butonuna bastık. Bu kısımda çıkabilecek hatalar şunlardır;
-
Eğer kütüphane kullanılmışsa, fazla, yanlış eklenmiş veya hiç eklenmemiş olabilir. Yaşanan sorun için Arduino IDE’nin altındaki siyah kısmın fotoğrafı sizlere yardımcı olacaktır.
-
Kodu İnternet’ten kopyalarken fazla, yanlış veya eksik seçilmiş olabilir. Özellikle noktalı virgül, büyük/küçük harf gibi durumlar yüzünden biçimsel hatalar çıkabilir.
-
Kodlarımız doğruysa yüklenecek ve projemiz çalışmaya başlayacaktır. Eğer çalışmayan bir şeyler varsa modüllerin donanımsal ile yazılımsal bağlantılarını ve uyumunu kontrol etmelisiniz. Eğer bağlantılardan da eminseniz modülün kalibresi vs. olabilir. Bunları da yaptıktan sonra yine çalışmıyorsa modülleriniz, kablolarınız vs. bozuk olabilir.
-
Projemiz başarıyla çalışıyorsa, şimdi ekleme veya çıkarma yapabiliriz. LED ile alakalı şeyleri çıkarmak için sadece LED ile yapılmış bir projeyi bulup, oradan bakarak kodumuzu revize edeceğiz. Mesela LED için pin tanımlaması yapmışlar ama biz LED’leri çıkaracağız, o yüzden o satırı silmemiz gerekiyor. LED’lere 1 ve 0 gönderilen kısımları da beraberinde çıkararak LED’lerden yine kurtulmuş oluyoruz. Ayriyeten, canlı olarak da projenin tepkisini de gördüğümüz için “hangi kod ne işe yarıyor?” sorusunun cevabını da almış bulunuyoruz. Eğer kütüphane ve fonksiyon kullanılmışsa bu işlem daha da pratik oluyor. Gerekli fonksiyon ve kütüphaneyi silip o birimlerden kurtuluyorsunuz. Diğer türlü satırların ne işe yaradığını tespit edip ona göre işlem yapmanız gerekecek.
-
Ekleme yapmak da basit zaten, 5.adımdaki şeylerin tersini yapıyoruz. Tabii bunları yaparken pinin doluluk ve uygunluk durumunu, projemizdeki uyumluluğunu da düşünmemiz gerekiyor. Bunun içinse bazı haberleşme çeşitlerini bilmemiz gerekebilir. Aslında bazı şeyleri biliyor olsak muhabbet daha kısa sürecek de, bunu zaten şimdi açıklayacağım.
-
Bundan öte bir şey varsa; elektrik, elektronik, okur yazarlık ve İngilizce konularında gerçekten iyi bir seviye sahip olmaktır. Ne kadar bilginiz varsa sonuca o kadar kısa sürede ulaşıyor ve az uğraşıyorsunuz. Eğer bu tarz projeleri sıklıkla yapmaya başlarsanız da işin ustası haline gelmeniz kısa bir vakti alıyor fakat sonunda daha da bilgili, araştırgan, sorunu bilen ve direkt nokta atışıyla sorun çözer hale geliyorsunuz.
Yazacak çok fazla şey var fakat şu an bunları sizlere önerebilirim. Bu konuyla alakalı bir sorunuz varsa lütfen aşağıya şey ediniz. Ben bildiğim kadarıyla sizlere kaynaklarımı sunacağım.