Ender 3 v2 Fazla Filament Akması ve Filament yakması

Merhabalar, geçenlerde Ender 3 v2 almıştım. Tinylab 500 gram pla beyaz filamenti de yanında gelmişti. Yazıcıyı kurduktan ve ayarlarını yaptıktan sonra filament bitene kadar sorunsuz bir şekilde baskı aldım.

Daha sonra tinylab 1 kg pla gri filamenti aldım ve bunu takınca filament tablaya yapışmamaya başladı. Tekrar kalibrasyon yapmama extruder temizlememe ve nozzle değiştirmeme rağmen sorun düzelmedi. Son olarak tekrar 500 gr pla beyaz filament alınca sorun düzeldi.

Bu sefer filament tablaya yapışıyor ama ancak bazı yerlerde fazla filament akışı oluyor ve fazla filament aktığı için o kısımda hem bir tortu, çıkıntı hem de yanıklık oluşuyor.

Bu son olay ile ilk başta kusursuz baskı aldığım zamandaki kullandığım baskı programındaki özellikler tamamen aynı.

Özellikler ise şunlar:

• Katman yüksekliği 0.2
  • İlk katman yüksekliği 0.4
  • Hat genişliği 0.4
  • İlk katman hat genişliği %200
  • Dolgu yoğunluğu %20
  • Dolgu hattı mesafesi 6.0 mm
  • Yazdırma sıcaklığı 200C
  • İlk katman yazdırma sıcaklığı 210C
  • Yapı levha sıcaklığı 60c
  • İlk katman yapı levha sıcaklığı 65C
  • İlk katman akışı %100
  • Yazdırma hızını ise makine üzerinden 75te veya 100 üzerinde kullanıyorum.
  • Geri çekme etkin
  • Katman değişimindeki gerçi çekme etkin
  • Geri çekme mesafesi 8mm
  • Geri çekme hızı 35 mm/s
    Bu yazdığım özellikler üzerinde oynama yaparak son bahsettiğim arada gerçekleşen fazla filament akışı ve o kısmı yakma sorununu çözmeyi denedim olmadı. x-y-z ve tabla kalibrasyonunu yaptım olmadı. Extruder nozzle temizliği yaptım, nozzle değiştirdim olmadı. Ayarları ve kalibrasyonları doğru mu yapıyorum tam emin değilim ama daha önceden de dediğim gibi bu ayarlar ile 1 hafta boyunca sorunsuz baskı almıştım şu an ise sıkıntı yaşıyorum.

Yüklediğim resimlerde ise bahsettiğim bölgeleri görebilirsiniz.

İlk katman 210 derece ve tabla 60 derece iken hızı makineden 100 olarak ayarladığımda çıkan parça.

İlk katman 220 derece ve tabla 70 derece iken hızı makineden 50 olarak ayarladığımda çıkan parça.

Merhabalar. Bu sorunların makinenin ayarsızlığından kaynaklandığını düşünüyorum. Makineye ayar yapmak için bu oynatma listesinden yararlanabilirsiniz.