arkadaşlar bende ender 3 v2 var ve extruderim sürek li olarak farklı ölçüde flement çekiyor ve bu sebepden extruder ayarı yapamıyorum. Bi 10 cm çekiyorum 9.5 cm alıyor ayarını hesaplıyorum şu şekilde:
93 9,6
x 10
şeklinde yazıp içler dışlar çarpımı yapıyorum fakat bir sonrakinde alakasız bir uzunluk çekiyor yani ya 1 cm uzun kalıyor yani 9 cm çekiyor yaada 10.5 cm çekiyor sorunu nedir bilen var mı. nozzel ucundamı acaba orası mı tıkandı tam belirleyemedim .
Extruderın sürekli olarak tam 10 cm itmesini sağlamak oldukça zorlu bir iş ve genelde bu durumu sağlamak pek mümkün olmuyor. 10cm çektiğinizde 9.5 çekiyorsa aslında çok fena bir değişim değil. Baskılarınızda gözle görülür bir sıkıntı oluşturmaz. Ancak yine de en iyisini yapmak istiyorsanız aşağıdaki işlemleri uygulayın;
Sorunun kaynağını belirlemek için;
- Teflon boruyu extruder’dan çıkarın.
- Filamenti hotend’den çıkarın. Bunu yapma amacınız hotend olmadan extruderın filamenti ne kadar ittiğini görmek.
- 10 cm filament gönderin ve ne kadar gittiğini ölçün.
- Bi süre sonra yine aynısı yapın ve ne kadar gittiğini ölçün.
Eğer boşta olmasına rağmen iki ölçüde birbirinden farklı çıktıysa extruder’ın dişlisi aşınmıştır veya plastik gövdesi zarar görmüştür. Ancak eğer iki ölçü aynı çıktıysa, fakat hotend devreye girdiği zaman ölçü çok değişiyorsa nozzle tıkanmış olabilir veya hotendin soğutucu bloğu gereğinden fazla ısınıyor olabilir.
Nozzle’ı değişerek işe başlayın. Durum yine aynıysa demek ki nozzle’da bir sıkıntı yok, teflon borunuz kötü veya hotend’iniz yeteri kadar kaliteli değil.
Bu seferde teflon boruyu değiştirin. Bulabilirseniz capricorn marka alın. Eğer yine ölçü farklı oluyor ise hotend’i değişmekten başka bir çözüm olduğunu sanmıyorum. Hotendi değiştirecekseniz barel sistemi başarılı olan ve soğutma bloğu büyük olan bir hotend almanız gerekli. 4.1 barel sistemli e3dv6 hotend bu özellikler açısından en başarılı olanlardan. Ben bu hotendin creality muadili olan CR10S-pro hotendi’ni kullanıyorum.
Ancak dediğim gibi, 10 cm de 9.5 fena bir ölçü değil. Üstünde aşırı durmanıza gerek yok. 9.8 gibi daha düşük bir ölçüye indirebilirseniz çok daha iyi olur tabi. Ancak milimetrik kalibrasyon gerektiren baskılar almıyorsanız sıkıntı da çıkarmaz bu durum
Yardımlarınız için çok teşekkür ederim 9.5 fena değil zaten ama bazen 1.5 2 cm eksik alıyor eğer baskılarımda sıkıntı yaşarsam dediğiniz yöntemi tek tek uygulayacağım. İlginiz için teşekkürler.