GSM GPS Shield Hakkında

Yakın zamanda sixfab in bir ürünü olan Arduino GPRS / GPS Takip - GSM Shield

İncelemesini yapacağım biraz deneyimim oldu fakat bu ürünle projeler yapıp bunları sizlerle paylaşmak istiyorum. Bu bağlamda hem bu ürün hem de tüm GSM GPS shieldler hakkında merak ettiklerinizi, nelerden muzdarip olduğunuzu ve sahip olsanız hangi projeleri yapmak istediğinizi benimle paylaşabilirseniz çok sevinirim

Fikirleriyle destek olan forum üyülerine videoda özel teşekkür edeceğim :slight_smile:

Öncelikle çok güzel bir konu ben kurulumunu çok merak ediyorum ayrıca eğer sahip olsaydım sms otomasyonu ve TFT ekranla küçük bir telefon projesi olabilirdi ikincisi biraz uzun ama eğer olursa çok güzel olur :smiley:

1 Beğeni

Merhaba,
Yeni videoyu heyecanla bekliyorum :blush: . Kart ne kadar ayrıntılı konum algılayabiliyor? Proje olarak akıllı ev sistemine bağlanabilir mesela eve 500 metre yakına geldiysem perdeleri, kombiyi aç kahve makinesini çalıştır gibi eylemler yapılabilir veya küçük bir dokunmatik telefon yapılabilir. :smiley:

1 Beğeni

İnternet Hızından Bahsedebilirsin
At komutlarından bahsedebilirsin
MQTT ile haberleşme ile ilgili detay verebilirsin
SMS ve Çağrı atma uygulaması yapabilirsin

Merhabalar
Ben Sixfab’in GSM Shield ını Robotistan internet sitesinden temin ettim. Araç takip sistemini bitirme projem olarak belirledim. Gerekli olan kütüphaneyi indirdim ve sim kartımı takıp kodu arduino ma yükledim. Shieldı önce NC konumunda denedim açık alanda sonra da GPS konumunda denedim telefonuma sms gelmedi. Sorunun ne olduğunu anlayamadım.
Kodda hata yok sim karta hata yok içinde sms paketide yüklü acaba harici GPS anteninde mi sorun var. Yardımcı olursanız sevinirim.
İyi çalışmalar.

Merhaba @oktay1 ,
Kodda numaranızı yazmanız gereken bir bölüm var oraya sms attığınız telefonun numarasını yazmanız gerekmekte. Büyük ihtimalle orayı yanlış yazmış veya hiç yazmamışsınızdır. Yanlış kodu atmanız ihtimaline karşı kodları veriyorum;

/*
  tracker_test.ino - This is example of testing tracker shield roughly.
  Created by Saeed Johar (saeedjohar), October 2, 2019.
  Updated by Mehmet Suat Morkan (msmorkan), February 17, 2021.
*/

#include "Sixfab_Tracker.h"

SixfabTracker node;

// Indexes
int ind1 = 0;
int ind2 = 0;
int ind3 = 0;
int ind4 = 0;
int ind5 = 0;
int ind6 = 0;
int ind7 = 0;
int ind8 = 0;
int ind9 = 0;
int ind10 = 0;

// String variables
String gpsSentence;
String latitude;
String NE;
String longtitude;
String EW;
String data_type;
String gps_time;
String fix_quality;
String no_of_sat;
String hdo_precision;
String altitude;

String SMS_text = "Henuz kilitlenmedim!";
String received_SMS = "";

String gsmBuffer = "";

String gps_char;

unsigned long last_read_time = millis();
unsigned long current_time = millis();

void deleteAllSMS () {    // Bu fonksiyon okunmuş tüm SMS'leri silmektedir
  node.sendATComm("at+cmgd=1,2","OK");
}

String readSMS(uint8_t index){
  node.sendATComm("AT+CMGF=1","OK");    // Quectel M95 AT komutları ile yeni SMS sorgusu
  M95_AT.print("AT+CMGR=");
  M95_AT.print(index);
  M95_AT.print("\r");
  gsmBuffer="";
  delay(20);
  if (M95_AT.available() > 5) {
    gsmBuffer = M95_AT.readString();
  }
  DEBUG.println(gsmBuffer);
  if (gsmBuffer.indexOf("CMGR:")!=-1)   //  Yeni SMS varsa, SMS metnini döndürüyoruz
  {
    return gsmBuffer;
  }
  else return "";
}

// setup
void setup() {
  delay(2000);
  node.init();
  delay(100);
  node.turnOnUserLED();
  delay(TIMEOUT);
  node.turnOffUserLED();

node.getModemStatus();
  node.getIMEI();
  node.getSignalQuality();

L96.flush();    // GPS seri kanal buffer'ını temizle
}

// loop
void loop() {

current_time = millis();
    if (current_time - last_read_time > 10000) // 10 saniyede bir yeni SMS olup olmadığını kontrol ediyoruz
    {
      last_read_time = current_time;
      received_SMS = readSMS(1);    // SMS kontrolü yapılıyor
      deleteAllSMS();               // Okunmuş tüm SMS'ler siliniyor
      delay(10);
      if (received_SMS.indexOf("NEREDESIN") != -1)   
      // Eğer SMS içeriğinde "NEREDESIN" metni bulunuyorsa, 
      // uydudan aldığımız en son konumu Google Maps linki olarak, girilen telefon numarasına SMS gönderiyoruz
      {
        node.sendSMS("123456789", &SMS_text[0]);    // '123456789' yerine telefon numaramızı giriyoruz
        received_SMS = "";
      }
    }
    gpsSentence = "";   // GPS buffer stringi temizle
    gps_char = "";
    while (1)
    {
      if (L96.available() > 0)
      {
        gps_char = char(L96.read());            // L96'dan gelen veriyi byte-byte okuyoruz ve veriye String olarak ihtiyacımız olduğu için her byte'ı "char" tipine çeviriyoruz
        if (gps_char.equals("$")) {             // Eğer okuduğumuz veri "$" sembolüne eşitse bir sonraki satıra gelmişiz demektir ve buraya kadar okuduğumuzu işlememiz gerekiyor
          if (gpsSentence.startsWith("GPGGA"))  // GPGGA tipi data, yani "Global Positioning System Fix Data" bizim için yeterli veriyi sağlıyor
          {
            DEBUG.print("Ham Veri: ");        
            DEBUG.println(gpsSentence);         // Verinin ham halinden anlaşılacağı üzere virgüllere göre ayırmamız gerekiyor
            ind1 = gpsSentence.indexOf(',');
            data_type = gpsSentence.substring(0, ind1);
            ind2 = gpsSentence.indexOf(',', ind1+1);
            gps_time = gpsSentence.substring(ind1+1, ind2);
            ind3 = gpsSentence.indexOf(',', ind2+1);
            latitude = gpsSentence.substring(ind2+1, ind3);
            ind4 = gpsSentence.indexOf(',', ind3+1);
            NE = gpsSentence.substring(ind3+1, ind4);
            ind5 = gpsSentence.indexOf(',', ind4+1);
            longtitude = gpsSentence.substring(ind4+1, ind5);
            ind6 = gpsSentence.indexOf(',', ind5+1);
            EW = gpsSentence.substring(ind5+1, ind6);
            ind7 = gpsSentence.indexOf(',', ind6+1);
            fix_quality = gpsSentence.substring(ind6+1, ind7);
            ind8 = gpsSentence.indexOf(',', ind7+1);
            no_of_sat = gpsSentence.substring(ind7+1, ind8);
            ind9 = gpsSentence.indexOf(',', ind8+1);
            hdo_precision = gpsSentence.substring(ind8+1, ind9);
            ind10 = gpsSentence.indexOf(',', ind9+1);
            altitude = gpsSentence.substring(ind9+1, ind10);

DEBUG.print("Latitude: ");
            DEBUG.print(latitude);
            DEBUG.print(" NE: ");
            DEBUG.print(NE);
            DEBUG.print(" Longtitude: ");
            DEBUG.print(longtitude);
            DEBUG.print(" EW: ");
            DEBUG.print(EW);
            DEBUG.print(" Fix Quality: ");
            DEBUG.print(fix_quality);
            DEBUG.print(" No of Sat: ");
            DEBUG.print(no_of_sat);
            DEBUG.print(" Altitude: ");
            DEBUG.print(altitude);
            DEBUG.print(" Time: ");
            DEBUG.println(gps_time);
            // Enlem ve boylam değerleri 1'den büyükse, uydudan veri geliyor.
            // Eğer bu if'e giremiyorsak, henüz uydudan yorumlanabilir bir konum verisi gelmemiştir.
            if ((latitude.length() > 1) && (longtitude.length() > 1)) 
            { 
                DEBUG.println("GPS_DATA_OK");
                // Enlem ve boylam değerlerini, Google Maps linkine uygun formatta, linkin devamına ekliyoruz
                SMS_text =  "www.google.com.tr/maps/place/" + latitude.substring(0, 2) + "+" + latitude.substring(2, 9) + "," + longtitude.substring(0, 3) + "+" + longtitude.substring(3, 10);
                DEBUG.println(SMS_text);
            }
          }
          break;
        }
        gpsSentence += gps_char;
      }
    }
}

Koddun bu satırına node.sendSMS("123456789", &SMS_text[0]); // '123456789' yerine telefon numaramızı giriyoruz 123456789 yerine sms attığınız telefonun numarasını gireceksiniz. Kolay gelsin. :slightly_smiling_face:

Hocam numara da doğru kodu rastgele yüklemedim önce bi okudum göz gezdirdim.
Numara doğru SIM kartta PIN kodu yok SMS İNTERNET paketi yüklü

Hocam her şeyi doğru yaptığınızı halde proje çalışmıyorsa [email protected] mail adresine yazabilirsiniz. Kolay gelsin. :slightly_smiling_face:

SIM kart taktığımız girişin içindeki tellerden bazıları koptu SIM kartı algılamıyo ne yapmam gerekir?

Merhabalar
Kartı değiştirmenizi öneririm ve ya sim kart takmak için gerekli olan komponenti bulursanız kendiniz de değiştirebilirsiniz ama eğer lehim yapmayı bilmiyorsanız başka bir kart almanızı öneririm.

Merhabalar
Arduıno kartıma sendSMS kodunu yüklediğimde girmiş olduğum numaraya Hello diye mesaj geliyo bu da kartın çalıştığını,SIM kartın çalıştığını gösteriyor.Fakat karta Tracker_SMS_Test kodunu yüklediğimde üzerinde takılı olan numaraya NEREDESIN diye mesaj attığımda konum mesajı gelmiyor.Bunun sebebi nedir?(Anten takılı,açık alanda test ediyorum ve10-15 dk bekliyorum)

Merhabalar
Hazır olarak verilen kodda düzenleme yapmak istiyorum. Kartın içerisine takmış olduğumuz SIM karta NEREDESİN diye mesaj atmadan sistem uyduya bağlandığında 2-3 dk ara ile otomatik konum atmasını istiyorum bu konu hakkında koda düzeltme yapmak istiyorum.
Yardımcı olabilecek birisi varsa çok sevinirim.

Merhabalar,
Bu gps shieldi robotistandan temin ettim ve bir araç takip projesi yapmaya çalışıyorum. Arduino’ya gelen konum verisini internet üzerinden haberleşerek web serverine atmak istiyorum. Ancak kütüphanenin içindeki örnek tcp ve udp kodlarını kullandığımda veri gönderildi diyor ancak karşı tarafta gelen bir şey göremiyorum. Bu sorunu çözmek server tarafında mı bir değişiklik yapmalıyım yoksa arduino tarafında mı? Yardımcı olursanız sevinirim.

Merhabalar,
Robotistanın bu konuda ki videosuna bakabilirisiniz :smiley:

https://www.youtube.com/watch?v=vHRymkkX6jo&t=176s

Merhabalar,
Bu ürün ile internet üzerinden web talebi yapılabiliyor mu? Gelen cevabı işleyebiliyor muyuz?

Kolay gelsin,
Mucip:)