Arduino Hata Rehberi

Selamlar.

Yaşadığınız sorunları ve çözümleri aşağı tarafa yazın bakalım. Yeni bir Wiki mi geliyor yoksa? :see_no_evil:

CH340 driver

Arduinonuzu ilk aldıktan sonra driver yüklemek sizi çoğu hatadan kurtaracaktır:
Windows ch340 = https://maker.robotistan.com/download/ch341ser.zip
Mac Os X = http://blog.sengotta.net/wp-content/uploads/2015/11/CH341SER_MAC-1.4.zip

Arduino Nanoda Aygıtın/Portun Tanınmaması

Eğer Ch340 Driveri kurduktan sonra yine portunuz gözükmüyorsa FT232 driveri kurmayı deneyebilirsiniz.

Arduino Nanoda Kodun Yüklenmemesi

Driverleri kurduktan sonra eğer kodunuz garip bir hatadan dolayı yüklenmiyorsa Arduino IDE den Araçlar/ İşlemci/ ATmega328p seçeneğini işaretleyip kodunuzu yükleyebilirsiniz.

Mg995 ya da daha güçlü Servo motor

Arduino ile Mg995 ya da güçlü bir Servo motor çalıştırırsanız, muhtemelemen fazla amperden dolayı arduinoyu yakacaksınız. Bunun için servoya ayrı bir güç beslemesi yapın.
ÖNEMLİ: Servonun çalışması için servonun gnd hattı ile arduinonun gnd hattını birleştirin

HC-05 veya HC-06 Bluetooth Modülü Kod atma

Bluetooth modülünü kullanırken ya ad RX, TX pinlerine bağlı herhangi bir modülü kullanırken kod atamayız. RX ve TX pinlerini çıkarıp kod atarız. Kod attıktan sonra modülün RX ve TX pinlerini arduinoya takabilirsiniz. Eğer ben çıkarıp takmakla uğraşmak istemiyorum diyorsanız eğer Software Serial kütüphanesini inceleyebilirsiniz.

IRremote kütüphanesi hata:

IRremote kütüphanesinde şu anda bir sıkıntı var, düzelince bildirilecektir. Ayrıca eski sürümlerden bir kütüphane bulunursa buraya linki eklenecektir.

ESP8266 kart Library ekleme

Arduino IDE’den ESP kartlarına kod atmak için ilk önce kartı yüklemeniz gerekiyor. Önce IDE/ Dosya/ Tercihlere gelin. O kısımda Ek Devre Kartları URL’si kısmında şu URL’yi;
https://arduino.esp8266.com/stable/package_esp8266com_index.json yapıştırın ve tamama tıklayın Araçlar/ Kart/ Kart Yöneticisinden ESP8266 yazarak kütüphaneyi indirebilirsiniz.

Kod düzgün olmasına rağmen IDE hata veriyor

Bazen internetten hazır aldığınız koddlarda hiç bir sıkıntı olmamasına rağmen hata veriyor olabilir. Bunun iki nedeni var. 1.'si kodda bulunan kütüphaneyi indirmemek. 2.'si koddu aldığınız sitenin kodu kod bloğu şeklinde koymamasıdır. Kod bloğu şeklinde olmayınca arduinoda görünmez bişeyler olsada https türünde başka şeyler yazılabiliyor. Bunun çözümü o satırı silip tekrar kendimiz aynısını yazmaktır. Bazen sadece tırnak işaretlerinden (" ") sıkıntı oluşabiliyor. Bunun çözümü ise o tırnağı silip kendi bilgisayarımızdan tırnak yazmaktır.

Arduino Nano Kod Atamama Sorunu

CH340 driveri kurdunuz, kodunuzda da sorun yok ancak kod yükleyince bir hata veriyorsa çok büyük ihtimalle işlemciyi yanlış seçmişsinizdir. Bunun çözümü ise IDE’de Araçlar/ İşlemci konumuna gelip Atmega 328p (Old Boodloader) seçtikten sonra sorununuz çözülecektir.

DC motorlar çalışmıyor / dönmüyor, ne yapmalıyız?

Motor Kontrolü

İlk önce motorları kontrol etmeliyiz. Çalıştığına emin olduğumuz ve gerekli akımı ve gerilimi veren güç kaynağı ile motorları test etmeliyiz. Eğer çalışıyorsa motor sürücüsüne bakmalı, çalışmıyorsa motorları değiştirmeli ve tekrar gerilim verme işlemini yapmalıyız.

Motor Sürücü Kontrolü

Motor sürücüsü kısmında ise sürücünün sağlamlığını test etmeliyiz. Kullandığımız motor sürücüyü tam anlamıyla anlamalı ve bilmeliyiz. Örneğin, L298N motor sürücü üzerindeki tüm çıkışları ve mini jumperleri kavramalıyız. L298N motor sürücü üzerindeki pinler üzerinden gidersek;

EN Pinlerinin Kontrolü

Kaba tâbirle motorlara giden gerilimi ayarlamak için bu pinleri kullanıyoruz, bu pinler çoğu durumda mini jumper ile takılı gelmektedir. Bir ucunda ENA veya ENB, diğer ucunda ise +5V pini bulunmaktadır. Bu durumda motorlara maksimum lojik sinyal (+5V gerilim) gideceği için, motor sürücüsüne giren kaynak gerilim, çıkış kaynağının aynısı olacaktır. Yani, aldığı gerilimi direkt olarak çıkışlara (motorlara) verecektir. Peki, motorunuz halen çalışmıyor mu?

IN Pinlerinin Kontrolü

Bu pinlere Arduino’daki dijital pinlerden gelen sinyal kablolarını bağlamalı, gönderilen sinyalin değeri kadar geldiğini ölçmeli ve teyit etmeliyiz.

OUT Pinlerinin Kontrolü

Bu pinlere motorların kutuplarını ayrı ayrı bağlamalıyız. Tek motor için OUT1 ve OUT2’yi kullanabilirsiniz. Bu pini ölçtüğünüzde gerekli gerilim gelmiyorsa sinyal gelmiyor veya motor sürücünün entegresi bozuk olabilir. Sinyalin gelip gelmediğini anlamak için IN1 ve IN2 portunu ölçmeli ve gerilimin 0 - 5V arasında olduğunu görmelisiniz.

Güç Pinlerinin Kontrolü

VIN ve GND pinine sağlamlığından emin olduğunuz güç kaynağının artısına ve eksisine, akımına ve gerilimine dikkat edecek şekilde bağlayınız. L298N üzerindeki ışıkların yandığından, +5V hattına +5V gerilim geldiğinden, OUT1, OUT2, OUT3 ve OUT4 pinlerine ise hiç gerilim gelmediğinden ve IN1, IN2, IN3 ve IN4 pinlerine ise kablo bağlanmadığından emin olunuz.

CON5 Pininin Kontrolü

L298N motor sürücü üzerinde, OUT1 ve OUT2 çıkışlarının arka tarafında bulunan jumperin kısa devre ettirildiğinden, yani mini jumper takıldığından emin olunuz.

Yüzeysel Kontrol

Neredeyse bitti. Şimdi detaylı incelemek için kartın ön tarafına ve arka tarafına bakmalıyız. Arka tarafında kısa devre olmasını sağlayacak şeyleri sökmeli ve olmamasını sağlamalıyız. Soğuk lehim, yanmış komponentler çalışmasını engelleyebilir. Ayriyeten, varsa termal kamera ile sıcaklık değişimini tespit etmeli ve aşırı ısınmadığından emin olmalıyız. Belirtilen sıcaklık değerinden yüksek sıcaklık veren kartların komponentleri, genelde ısınıyor ve patlamış oluyor. Patladıktan sonra ısınır veya çok ısındıktan sonra “cos” olurlar. :upside_down_face:

Kart üzerindeki diyotları kontrol etmeli ve sadece belirli bir yönde akım geçireceğini ve diğer yönde akım geçirmeyeceğini, geçirdiği yönde ise belirli bir gerilimde kalması gerektiğini ve bu değerin değişmemesini teyit etmelisiniz.

Eğer hâlen çalışmıyorsa motorları, kabloları, sürücüleri veya kontrol kartını değiştirmeli ve uzay montaj yaparak son kontrolleri yapmalısınız.

Keyboard kütüphanesi

Keyboard kütüphanesini üzerinde atmega32u4 bulunduran bir kart seçili değil iken derlerseniz hata verir. Bu hatanın düzelmesi için Atmega32u4 bulunduran bir kart seçmelisiniz.

Arduino DUE Kartı Çalışmıyor

Arduino due kartına kodunuzu attınız güzel bir şekilde çalışıyor ancak reset düğmesine bastıktan sonra bir daha kodunuz çalışmıyor mu? Korkarım ki bu durumda yanlız değilsin. Aslında bu sorunun çözümü çok basit. Tek yapman gereken şey resimde görülen mosfetin iki bacağının arasına 0805 kılıfında 10k değerinde bir dirençle lehimlemen.

Bundan sonra kartınız normalde olması gerektiği gibi çalışacaktır. :blush:

3 Beğeni

Herkese merhaba. Bu bir wiki başlığıdır. Dileyenler başlığın ilk gönderisindeki düzenle butonuna tıklayarak eklemeler yapabilir. Git gide kolektif bir biçimde içerik artacaktır. Ara sıra girip karmaşık hale gelen içeriği düzenlersek te iyi olur.

Şu an bunu deneme amaçlı yapıyoruz verim alırsak git gide yayacağız.

@Emir @Huseyin_Avni @ElectroHands @resultuzen Harika gidiyoruz çok teşekkürler. :heart_eyes: Wiki işi beta-test’ten çıkacak gibi sanki.

2 Beğeni

Teşekkürler, inşallah en kısa zamanda çıkar da ordan da devam ederiz

1 Beğeni

@Emir Baksanıza daha 1 saat oldu ilk makale kaba taslak bitti bile. Bir kaç gün içinde tüm kategorilere tayabiliriz sanırım. :slight_smile:

1 Beğeni