Bitirme projesi: piezoyu hareket ettirme

Merhaba,

Bir robot projesi için kuyruk malzemesi olarak piezo kullanıcam. Buna elektrik verince çarpmaya başlar.
Piezo Seramik Bimorph 40x10x0.5mm 2 KHz (Piezo Ceramic Bimorph 40x10x0.5mm 2 KHz - STEMINC - Piezoceramic Discs, Plates, Transformers, Bimorphs and Cylinders) satın aldım.

Belirtildiği gibi DC güç kaynağı ile 0-100V sırasıyla gerilim verdim fakat piezoda bir hareket gözlemlenmedi.
Ardından AC güç kaynağı ile gerilim verdim. 0’dan 100’e kadar yavaş yavaş artırdım ve 30V sonrası bir hareket gözlemlendi. 60V’a kadar hızlandı ve 60-100V arası sabit hızda devam etti. Bunu 50Hz frekansta yaptım.
Fakat bu güç kaynağını kalıcı olarak kullanma şansım olmadığından, sonraki gün dimmer ile aynı işlemi tekrarladım. Fakat daha AC 25V’da patladı.

Piezonun neden patladığını tespit etmek ve diğer piezoyu güvenli bir şekilde kullanmak istiyorum. Güvenli kullanım için sağlamam gereken koşullar neler? Piezoyu, güç kaynağına nasıl bağlamam gerekiyor? Çalışma frekansı sizce ne?

Merhaba,
Bildiği kadarıyla çoğu dimmerler pwm ile çalışıyor. Siz dimmer kullanınca voltajı düşürmüyorsunuz Hz’yi azaltıp artırdığınız için dimmerle motor vb. sürebilirsiniz. Dediğiniz piezo 2KHz’yi destekliyor. Bu değeri dimmerle aştığınız için piezo patlamış olabilir. İsterseniz piezoyu AC güç kaynağı değilde trafo ile besliyebilirsiniz. :smiley:

Teşekkür ederim ilgilendiğiniz için.
Frekans değerini bir yandan ölçüyordum hep ve 50Hz frekansın dışına çıkmadım hiç.
Araştırmama göre, dimmerden aldığım gerilim ortalama gerilim oluyor. Yani ben AC 25V görürken aslında 100ün üstünde çıkmışım sanırım.
Biraz daha araştırınca şöyle bir öneri aldım: fonksiyon jeneratör çıkışına power amplifier bağlamam gerektiği fikrini aldım. (Low Cost Function Generator Amplifier DIY | DMC, Inc.)

Rica ederim. Evet pwm kulandığınız için bunu voltmetre ile ölçtüğünüz zaman ortalama gerilimini ölçmüş olursunuz. Osiloskopla çok daha ayrıntısına girebilirsiniz tabi. Küçük bir piezo için power amp gerek olduğunu düşünmüyorum eğer hareket yetersiz ise kullanabilirsiniz. Tabi ilahaki power amp kullanmanıza gerek yok L293 modülüde işinizi görecektir. Dediğim gibi küçük bir trafo ile(SMPS trafolar olmaz Hz aşabilir) besleyebilirsiniz. Onun dışında power amp ile yapacaksanız linkteki devreden daha güzel devreye sahip devre şeması var bende isterseniz onuda kullanabilirsiniz. Kolay gelsin :smiley: .

Merhaba,

Önceden danıştığım konu hakkında ilgilendiğiniz için teşekkür ederim. Robotum için piezoya elektrik vererek onu hareket ettiricem ve kuyruğu olucak. Bundan dolayı şu motor sürücünüzü alıcam : YEŞİL L298N :slight_smile:
L298N Çift Motor Sürücü Kartı - Dual Motor Driver (Yeşil PCB) Satın Al | Robotistan

Buna 35 V verip, çıkışta da 35V alabilirim değil mi? Bana gerekli olan gerilim 30 V ve 38 V arası

Merhaba,
Evet 35V ile besleyip çıkış alabilirsiniz. :slightly_smiling_face:

1 Beğeni

Merhaba,
Satın aldığım yer 35V’lara kadar çıkmamı önermiyor fakat izlediğim yerlerde 50V’a kadar çıkıyor ve datasheetinde de 50V yazıyor. Sence çıksam sıkıntı olur mu?
Bir başka danışma konum ise, L298N’e DC giriş uyguluyorum ve çıkıştan AC almak istiyorum. Bunu arduino ya “delay” ler ile in1 ve in2 arasında dönüşüm yapsam olur mu?
Saygılarımla.

Merhabalar,
Bence site ne öneriyorsa onu yap çünkü büyük ihtimal satışa vermeden önce denemişler ve 35v üstüde piezonun zarar gördüğünü görmüş olabilirler ne olur ne olmaz siteden devam et. L298N kartı her ne kadar motor sürücü kartı densede biliyorsunuz aynı zamanda bir amfi. Ayrıca siz her ne kadar hareketli piezzo desenizde aynı zamanda o bir hoparlör mantığı ile çalışıyor. Aradaki bağlantıyı anlatabildim sanırsam. Örnek verirsem bir hoparlöre DC ver fazla sürmeden yanar. Bu da aynı mantık. L398N’i de o şekilde sürün. Arduinoyla delay şeklinde sürmek istediğinde kare sinüs oluyor. Bu sinüs dalgası piezoya zarar verir mi bilmiyorum. Ama arduino ile değilde mesela normal motor sürücüsünü amfi, piezoyu da hoparlör olarak bağlayıp ve telefona da bir ses frekans vericisi uygulamayı indirip telefonu motor sürücüsüne takarsanız daha iyi verim alabileceğinizi düşünüyorum. Başka bir yol ise de piezoyu normal trafoya bağla trafonun 220 girişine de röle veya dimmer bağlayıp o şekilde de sürebilirsin. Eğer trafo ve dimmer kullanarak yapacağım diyorsan şunları da kullanabilirsin; AC dimmer lojik 3.3/5V, AC 4000W dimmer, El yapımı dimmer :smiley:

1 Beğeni

Merhaba,
L298N kırmızı motor sürücüsüne 12V’dan fazla gerilim uygulayacaksam out2 nin yanındaki kelepçeyi kaldırmam gerekir. Ben yeşil L298N’i kullanıcam.Bunda da öyle bir ayar yapmam gerek mi?


Saygılarımla.

Selam,
O pinin 7805 voltaj regülatörünün açma/kapama jumperi olduğunu biliyorum. 7805 20V üstü yanacağına göre o jumperi çıkarmanız gerekebilir. :slightly_smiling_face:

1 Beğeni

Merhaba,
Bu ayrı bir konu. Bu şekilde forumun kalitesi düşüyor. Lütfen farklı projelerin sorularını ayrı bir konu açarak sorunuz. Ben yineden cevap vereyim. Evet joystick ile süre bilirsiniz. 4.2v verebilen herhangi bir motor sürücüsü kullanabilirsiniz. Bu motoru da kullanabilirsiniz. Kolay gelsin.

1 Beğeni

Merhaba,
Tamamdır. Teşekkür ederim. L298N(yeşil) ile ilgili problemim var.

Kırmızı sürücüyü 12V’un üstünde sürersen artık 5V’luk yerden çıkış yerine giriş alıyorsun. Yeşilde de var mı böyle bir özellik?
Saygılarımla.

Eğer kart L298N ise bir değişiklik olmaz yeşil kırmızı ama eğer farklı bir kart ise onun modelini söylerseniz iyi olur. :smiley:

Yeşil ile kırmızı kart arasında bildiğim kadarıyla bir fark yok. Tıpkı orijinal arduino ile klon arduinodaki bağlantı gibi.