Ender3 v2 Extruder Yön Problemi

Robotistan üzerinden yeni aldığım Ender3v2 cihazımda, montaj sonrası sorunsuz birkaç baskı aldıktan sonra Extruder dönüş yönü ile ilgili sorun yaşadım. Geri çekilme hareketi sırasında saat yönünde, baskı sırasında saat yönü tersinde dönmesi gereken step motor her iki durumda da sadece saat yönünde dönüyor.

info@robotistan.com ve destek@robotistan.com üzerinden attığım mesajlara 4 işgünü geçmesine rağmen kaydadeğer bir dönüş alamadım. Linkteki firmware’i yükleyin dendi fakat link yok. Link yok dedim henüz cevap yok. İlgili arkadaşlar burada oluyorlar mı diye merak ettim. Robotistan’ın çözüm önerileri ve desteği ile ilgili bu başlığı güncel tutacağım.

Bu sırada belki bilen veya daha önce bu sorunu yaşayıp çözmüş kişiler varsa yardımcı olabilir diye sizlere de sormak istedim. Extruder’ın sürekli saat yönüne dönme problemini nasıl çözebilirim?

Merhabalar. Dediğiniz adreslerdeki arkadaşlara bir günde çok fazla soru iletildiği için bazen sorunun cevaplanma süresi uzayabiliyor. Bu sürenin kısalması için bir nevi bu forum sayfasının açıldığını söyleyebiliriz. Projende, makinende vb. yaşadığın sorunları buraya sorabilirsin. Stok, iade gibi konuları ilgili mail adreslerine iletebilirsiniz. Soruna gelirsek endişelenmenize gerek yok. Bu tür makinelerde her zaman bir problem çıkabiliyor. Ancak her problemin çözümü vardır. Dediğiniz sorunun yazılımsal bir sorun olduğunu düşünüyorum. Bu sayfadan Creality marka tüm yazıcıların güncel sürümünü bulabilirsiniz. Güncelledikten sonra sorun hala düzelmediyse gcode kaynaklı bir sorun da olabilir. Bunun için dilimleme programınızı bilmem gerek. Eğer cevabınız Cura ise ve en son sürüm kullanıyorsanız bu da sorun olabilir. Curanın son sürümlerinde çok fazla bug olduğunu farkettim. Bundan dolayı 4.8.0 sürümünü kullanmanızı öneririm. Eğer cevabınız Simplify ise hazır profil kullanmanızı önerebilirim.

Merhabalar. Sorunu hallettim. Belki başka arkadaşların da başına gelebilir diyerek bende işe yarayan çözümü buraya yazmak istedim.

Kontrol ekranından ve g-code içinden ayarlanan nozzle’a ait fanın (K-FAN1) ayarı 0 iken anakarta ait fanın (K-FAN2) da çalışmadığını gördüm. K-Fan1 ve K-Fan2 bağlantıları paralel bağlı gibi davranıyorlar. İnternetten araştırınca aynı sorunun 4.2.7 verisyon kartlarda da olduğunu gördüm. (Benzer Hata 1, Benzer Hata 2, Anakart Resmi 1, Anakart Resmi 2)

Sonuç olarak anakarttaki K-FAN2’de yer alan anakart fanını bulunduğu soketten çıkartıp, bu resimde üst ortada görülen hot-end (sürekli çalışan) fanına iki jumper kablo ile paralel bağladım. Dolayısıyla artık anakart fanı hiç kapanmıyor ve anakart ısınmıyor.

PLA basarken açık tuttuğum K-FAN1 nozzle fanı ayarım anakartı da açık tuttuğu için başlarda sorun yaşamamışım. Fakat sonra Robotistan’dan aldığım ABS ile baskı alırken nozzle fanını kapatınca/kısınca anakart fanı da paralel olduğundan anakart fanı da kapanıyor/kısılıyor dolayısıyla ısınıyor. Isınma sonrasında ilk olarak E eksenini sapıtıyormuş. Ben de sorunun E’de olduğunu düşündüm haliyle.

Fan bağlantısını K-Fan2 > Hot End Fan şekilde değiştirince sorunum çözüldü. Son baskımda da 16 saatlik bir parça bastım ve sorunun çözüldüğünü doğrulayabildim. Bu şekilde bir sorununuz olursa fan ayarının kısık veya kapalı olup olmadığına bakıp, kapalı ise muhtemel bir ısınma sorunu olduğunu anlayabilirsiniz.

Cura’nın son versiyonunu kullanıyorum bu arada. Henüz bir yazılımsal hata ile karşılaşmadım.

Desteğiniz için teşekkürler, iyi günler

1 Beğeni