Merhaba arkadaşlar,
Sizler ile bir fikir paylaşmak, sizlerinde görüşlerini almak istiyorum.
Yaklaşık üç yıldır çalıştığım firmada mikroC ile PIC mikrodenetleyiciler kullanarak ürün geliştirmeleri yapmaktayım. Edindiğim bu üç senelik tecrübede firmamızda staj yapmakta olan öğrenci arkadaşların bilgi ve becerilerini incelediğimde aldıkları eğitimlerde yeterli PIC programlama becerisine sahip olmadıklarını görmekteyim. Arduino ile yaptıkları projeleri bize sunan arkadaşlardan çok memnun olmama rağmen malesef endüstride Arduino projelerine sıcak bakılmadığını biliyorum. Şahsen çoğu büyük sorunumu Arduino forumlarında veya kütüphanelerinde çözebilen birisi olmama rağmen çok nadir firma Arduino ile ürün geliştirme fikrine sıcak bakabiliyor. Buna bağlı olarak sektörde yazılımcı Elektronik Mühendisi bulmak çok zor oluyor.
Bu sorun üzerine odaklandığımda kendime şunu sordum. Öğrenciler Arduino’yu bu kadar severken neden STM, ARM veya PIC gibi farklı ve endüstride ürün geliştirmede kullanılan mikrodenetleyicilerden uzak duruyorlar?
Bu soruma PIC mikrodenetleyiciler için kendi kendime bulduğum gerekçeler şu şekilde;
- Bir Arduino geliştirme kartı kendi programlayıcısını içerisinde barındırmakta ancak PIC programlamak için haricen bir programlayıcı satın alınması gerek. Bu ise daha işe sıfırdan başlamak isteyen birini korkutacaktır.
- Aslında aynı programlama (C programlama) tabanına sahip olmalarına rağmen PIC mikrodenetleyicilerin konfigürasyon ayarlarının programlama dilini daha karmaşık göstermesi.
- Ki aslında en önemli nedeni yeterli Türkçe kaynak bulunmaması. Aslında mikroC için firmanın çok başarılı bir platformu var (https://libstock.mikroe.com/) ancak dediğimiz gibi bir dil problemi olmakta.
Bu üç cevaba baktığımda bu durumda ne yapabilirim diye düşündüm ve PIC programlama için ilgili eksileri nasıl artıya çeviririm diye düşündüm. Bunun sonucunda aşağıdaki gibi donanımsal olarak Arduinodan bile daha basit halde ancak endüstriyel projelerdede kullanılabilecek şekilde aşağıdaki gibi bir ürün geliştirmeye karar verdim. Bootloader olarak bilinen bir sistemi içerisine entegre ederek 1.maddedeki programlayıcı ihtiyacını ortadan kaldırabildim. Aynı zamanda sadece gerekli temel donanımları ekleyerek geliştirme kartını çok basit bir yapıda tasarlayarak bir Arduino Nano kolaylığında geliştirme ortamı sunmayı sağlayabildim.
Sonuç olarak yukarıdaki ürüne baktığımda tamam mikroC ile PIC programlamak öğrencilerin artık ilgisini çekecektir diye tahmin ediyorum. Ancak Türkçe kaynak için maker blogunda Arduino için olduğu gibi mikroC için eğitimler yayımlanması için bir beklentim var. Bu sayede öğrencilerimiz Arduino programlamayı öğrendikleri gibi kolaylıkla mikroC programlamayıda öğrenebilsin. Öğrendikleri bilgileride endüstride ve kişisel girişimlerinde her yerde ve herkes ile paylaşabilsin. Çünkü bilgide sevgi gibi paylaştıkça çoğalıcaktır.
Bu konuda sizlerin fikirlerini merak ediyorum? Sizlerde PIC programlamak ister misiniz? Robotistan ekibinden benim gibi bu konuda bir çalışma beklemekte misiniz?
Lütfen değerli fikirlerinizi burada biler ile paylaşmaktan çekinmeyin.