Projem için hangi sensörü kullanmalıyım

İyi forumlar.

Binamızın atık su deposunun doluluğunu ölçebilmek amacıyla deponun içerisine sensörler yerleştirmeyi düşünüyorum. Bunun için robotistan sayfasında bazı sensörlere göz attım. Ancak hangisinin daha kullanışlı olabileceği konusunda tam olarak karar veremedim. Bazı sensörler sıvıya temas halinde direk çalışıyor. Eğer bu tarz bir sensör kullanırsam deponun farklı seviyelerine 4-5 adet yerleştirmem gerekecek. Aynı zamanda bu sensörler suyun iletkenlik sağlamasıyla çalıştığından yakında bir yere yıldırım düşmesiyle tüm arduino sistemime zarar verebilir. Bazı sensörler ise anladığım kadarıyla basıncı algıladığından deponun dibine bir adet yerleştirmek yeterli olacaktır. İkincisi çok daha mantıklı geldi. Bu durum için hangi sensörleri kullanmamı önerirsiniz ?

Ultrasonik sensor kullanmani tavsiye ederim sivi yuzeyinden ultrasonik ses geri doner boylece seviye kontrolu yapabilirsin

1 Beğeni

Bende aynı şekilde 5 tonluk su deposunun seviyesini orantılı şekilde ölçmek istiyorum yaklaşık depo yüksekliği 150 cm. Çözümü sağlayabildinmi merak ettim. Ben uygun sensör bulamayınca kendi sensörümün çözümünü arıyorum. Bilen yapan arkadaslar varsa bekliyorum.

Projeyle tekrar ilgilenebilme fırsatı buladım ancak şu ürünü test ettim. HC-SR04 Ultrasonik Mesafe Sensörü Satın Al | Robotistan

Önüne bir nesne geçtiği zaman mesafeyi ölçebiliyorsunuz. Bunu depoda su seviyesini ölçmek için kullanabilirsiniz ancak ıslanmamasına dikkat edin.

Merhaba. Epeyce eski bir soru ama gördüğüm kadarıyla halen güncelliğini koruyor. Buna benzer yüzlerce uygulama yaptım. Nasıl olduğunu anlatayım, kısa keserek.
Sıvının max. basıncı ne olacaksa o değere uygun “basınç sensörü” kullandım. Tabi ki o kıymetli devre elemanınına kıyıp da ne idüğü belirsiz sıvının içerisine sokamazdım. Devre kartı üzerine monte ettiğim basınç sensörü elemanının (benim öneğimde MPX5050XX filan gibi elemandı zira yaklaşık 5m derinlikte sıvı seviyesi ölçüyordum) hava girişine sıkı sıkıya geçen bir şeffaf hortum sokuşturdum. Piyasada bulunuyor. Sonra hortumun diğer ucuna bir ağırlık bağlayarak deponun içine bıraktım ki dibe çökebilsin. Depoda su seviyesi yükseldikçe diğer ucu deponun dibinde yatan hortumun içindeki hava basıncı da artıyordu ve sensör bu basıncı okuyordu. Aldığım veri analogdu ama bunu ADC’de çevirmek biliyorsunuz çok kolay. Sizin kuyunuzun derinliği her ne kadar ise ve hangi derinlikte hangi işi yaptıracaksanız bundan sonrası tabi ki yazılıma kalmış bir şey. Umarım bu bilgi işinize yarar. Başarılar dilerim.

1 Beğeni